Tyskland

Alsace Mosel Champagne 2007

Genom Tyskland mot Moseldalen

 

Tyskland

 

Onsdag den 25 juli 2007.

 

 

Färden fortsätter över Lilla Bältbron och därefter är det A1 ner mot någonstans kring Köln som är dagen etapp. Vi kör förbi Hamburg och Bremen till rösten av Torsten Wahlund som läser Midvinterblod. En iskall historia. ( det är vinter, jättekallt och hjältarna fryser).

 

Som vanligt är trafiken på A1 livlig och massor av långtradare och annan tung trafik. Vi får dock bara ett stopp – kanske 10 - 15 minuter, och vi avnjuter då ett äpple var från Hvedholms frukostbord. Vi stannar till för en kopp kaffe och bensin strax norr om Osnabrück. En typisk tysk vägkrog med tysk välordning. Vid Münster ”bestämmer ” GPS-tanten att vi ska lämna A1 och åka rakt igenom hela Ruhr mot Wuppertahl, och sedan ut på A1 igen mot Köln. Jaha. Bara att köra.

 

Klockan har hunnit bli eftermiddag och vi väljer avfart 94 för att hitta hotell för natten och hamnar ganska direkt i förstaden Lüttringhausen. Här är (nästan) alla hus klädda med svarta skifferplattor på fasaden. Till det är fönsterbågar och takfoder vita och fönsterluckor och hängrännor lysande gräsgröna. Hängpelargoner hänger som små rosaröda vattenfall utanför fönstren på många av husen. Det är vackra kombinationer.

 

Med lite hjälp av ortsbefolkningen hittar vi Hotell Restaurang Fischer. Ett hus klätt i svart skiffer med gröna detaljer och vackra hängpelargoner utanför fönstren. Det finns rum och vi får ett stort rum med egen vardagsrumsavdelning. Härliga blå dunbolster i sängarna.

 

Nåväl, installerade i rummet går vi ner till restaurangen och beställer in resans första, men inte sista, wienersnitzel och ett gott öl därtill. Efter middagen tar vi en promenad i omgivningen och vi kan konstatera att de allra flesta husen, såväl villor som stora hyreshus är klädda med svart skiffer. Det ger hela orten ett blyertsgrått intryck, men är också vackert med de gröna detaljerna och de hängande rosa pelargonerna.

 

Rummet kostade 80 € , med frukost

 

 

 

Köln och mot Mosel

 

Torsdagen den 26 juli 2007.

 

Utomhus är det 18 ° varmt och lagom växlande molnighet. Vi lämnar Lüttringhausen och ställer in GPS-tanten på Bernkastel-Kues utan motorvägar. Nu ska vi se något annat av Tyskland än de eviga motorvägarna. Vi blir dirigerade rakt mot Köln, från dess östra förorter och rakt igenom stadskärnan förbi Kölnermässan. Från bron över Rhen ser vi Kölnerdomen till höger och motorvägar runt oss.

 

Vi fortsätter ner mot Moseldalen. En spännande etapp, framförallt med tanke på att GPS-tanten mest hela tiden tappade kontakten med satelliterna. Chauffören var från och med nu verkligen på jakt efter att hitta en biltillbehörsaffär som sålde universalhållare för GPS, så att kontaktproblemen inte skulle fortsätta. Efter Köln, när vi blir åkte väster om Bonn, började ett Tyskland utan motorvägar visa sig. Riktningen var rakt på Bernkastel-Kues men vi insåg att det var lite för rakt på och nya direktiv programmerades in i GPS - tanten så att vi inte skulle missa stora delar av Moseldalen. Vi vill se alla småbyar och köra utefter den ringlande Mosel, och nytt etappmål blir Cochem.

 

Naturen blir mer och mer kupperad och vi åker uppför och vi åker nedför, grönskande berg och kullar, in och ut i dalar, och så hamnar vi i Adenau i Rheinland. En liten ort i en dal men omgivande berg som gjorda för det vandrande folket, uppenbarligen. Här finns stora skyltar med kartor över vandringsleder av alla svårighetsgrader, från enkel grön slinga till de svåra svarta och krävande vandringslederna. En stor tavla visar också hur man använder gåstavar och hur man skall stretcha innan och efter genomförd vandring. Fast det bästa med orten är nog i alla fall att de har en affär som säljer universalhållare för GPS. Nu äntligen slipper co-drivern att passa GPS-mobilen så att den inte ramlar ner och föraren är nog mest nöjd för nu ser han vart han skall köra utan att släppa blicken från vägen så ofta. Väl på plats på rutan har GPS-tanten kontinuerlig kontakt med sju satelliter, för att vägleda oss på vår vidare färd mot Rieslingsdruvornas hemland. Vi gör ett inköp av universalhållaren och passar på att inta lunch.

 

Med en GPS-tant på topp och adressen inställd på Cochem fortsätter vi vår färd mot Mosel. Vi gör dock en liten avstickare, eftersom vi ser på kartan att vi är jättenära racerbana Nürburgring. Vi styr dit och det är faktiskt uppför och uppför och uppför. Vi ser några skymtar av tävlingsbanan, men det mesta är väl dolt bakom vallar, buskar och träd. Vi fortsätter utan att stanna och lyssnar nu igen på GPS-tanten. Och vi åker då naturligtvis nedför och nedför och nedför igen, mot Cochem.

 

GPS-tanten följer kartan bra. Nästan hela tiden. Lite fel blir det i Cochem, men vi följer vår instinkt hittar så småningom ut på vägen som slingrar sig utefter Mosels vackra stränder. Vinstockarna växer på sluttningarna och allt är bara så underbart fantastiskt som vi föreställt oss.

 

Vi planerar in två dagar i Traben-Trarbach, för att se vad vinfesten på Jakobsdagen innebär. Vi kommer först in Trarbach med de berömda brotornen vid brofästet över till Traben. Vi kör över bron och efter några 100 meter ser vi en hotellskylt. Hotellet Zum Anker verkar lagom för oss och vi får ett litet rum med separat dusch och WC i en ”garderob” och handfat i rummet. Helt Ok. TV finns också. Utsikten var väl inte den vackraste. En ödelagt vingård. Såg mest ut som ett spökhus. Kanske en inspirerande byggnad om man ville skriva spökhistorier, men tyvärr inte som utsikt. Men strax där bakom, tornar sluttningarna med vinstockarna upp sig. Och det är vackert.

 

Den stora festplatsen för vinfesten var under uppriggning, precis utanför hotellentrén. Vi kunde nästan ta på taket till tivolit, och 50 meter bort var vintältet uppställt. Efter det att vi installerat oss tar vi ett glas trocken Riesling på hotellets restaurang. Vädret är precis lagom varmt. Vi hittar en restaurang njuter av vår snittzel (igen) och en öl och känner oss nöjda med dagen. Så här ser det ut Traben-Trarbach just nu. www.mm-webcam.de/camstart.htm

 

Planerna för fredagen är att göra en båtutflykt till Bernkastel-Kues t o r, gå på vinotek och sedan hem till vinfesten. En bra planering. Båtarna går en gång i timmen och det tar 2 timmar enkel resa.

 

 

Lilla Bältbron
Skifferhus i Lüttringhausen
Hotell i Lüttringhausen
Kölnerdomen
Adenau
gåstavsinstruktioner
moselsluttning
hotel zum anker
öde vineri
terass zum anker

Copyright © All Rights Reserved