Åter mot Sverige

Alsace Mosel Champagne 2007

Resan Hemåt

 

Onsdag 1 augusti 2007

 

Så ska vi då lämna Frankrike, men innan dess gäller det att i alla fall införskaffa några flaskor Champagne. Vi besöker damen i den lilla butiken vi köpte den lilla flaskan och ökar vårt flaskinnehav med ytterligare fem flaskor champagne. Detta inköp skulle visa sig ödesdigert senare. Sen ställer vi in GPS-tanten igen och denna gång sätter vi målet Liège i Belgien som riktning. Snabbaste vägen.

 

Strax efter gränsen, i Bouillon, stannar för lunch på Rue de la Girafe 76, Taverna-Restaurant de Brasserie de Bouillon. Det visade sig vara en kombinerad restaurang och ölbryggeri. Vi beställde in en lax & kräftstjärtssallad och en öl. Det var en av toppnoteringarna vad gäller mat. Och sen visade det sig att de också sålde sina egna ölbrygder, så vi köpte med oss sex flaskor. Två av var sort, jättegoda de också

Vi ändrar nu destination och beräknar att vi i alla fall skall komma upp och helst förbi Köln innan vi stannar för natten. Det mest häpnadsväckande på eftermiddagens etapp är att vi blir navigerade att avvika från motorvägen för att köra igenom ett otroligt kupperat landskap, med väglutningar på 12%, på ganska små vägar med byar i både dalgångar och sluttningar. I Theux 3-4 mil sydost om Liége, stannar vi och fikar och kan konstatera att det är en genomfart mot nästa motorväg. Under resan beslutar vi att vi skall ta båten från Kiel till Göteborg som avslutning och vi beställer via telefon. Båten från Kiel går kl 19.30 och är i Göteborg kl 09.00. En skön avkopplande båtresa att se fram mot.

 

När vi sedan har kommit in i Tyskland och nått motorvägen A1 sätter vi igång ljudbok nummer två. Det är Helen Turstens, Guldkalven. Det är en mer engagerande thriller än den vi tidigare hört.

 

Efter Dortmund är det dags att köra av motorvägen och leta hotell för natten. Vi väljer att köra av vid avfart 83 och mot Kammen som verkar vara en lagom stor ort för att ha ett hyfsat hotell. Vi kör in mot centrum och hittar stadshotellet. Hotell Stadt Kammen. Vi får ett vänligt bemötande och ett rum, som visar sig ha separerade sängar i var sitt hörn av rummet. Utsikten är heller inta av det imponerande slaget. Men det duger åt oss. Vi tar en välförtjänt öl och går ner till hotellets restaurang.

En mycket vänlig servetris och vi betäller in en köttbit och blir rekommenderade ett tyskt rödvin. Portionerna var stora och rödvinet var i någorlunda ok. Som en boujoulais-typ. Vi var nöjda. Rummet kostade 85 Euro inklusive frukost och parkera gjorde vi på gatan.

 

Torsdag 2 augusti 2007

 

Näst sista etappen. En kalldusch drabbar oss på morgonen när vi skulle betala hotellnotan. Det fanns inte tillräckligt pengar på kontot. Vi fick låna en dator och kunde konstatera att en stor summa dragits den 1 augusti från konot. Det visade sig att den ”gamla” damen som sålt oss Champagne i Epernay, hade slagit in 1211.20 € istället för 121.20 €. Det gör ju en viss skillnad. Det känns ju skönt att ha upptäckt det i någorlunda god tid och vid kontakt med banken får vi detta bekräftat. Fast det var ju lite slarvigt att verkligen inte titta på beloppet som man godkänner med pinkoden. Göteborgs Swedbank kontor kommer att få ett besök av oss direkt när vi kommer hem till Sverige.

 

Resan till Kiel programmeras in på GPS och ljudboken sätts på. A1 försvinner bakom oss mil efter mil och strax är vi faktiskt framme i Kiel. Vi är i så god tid att det blir lunch där och samtidigt passar vi på att köpa några plattor öl. Efter lite felnavigering i Kiel hittar vi Skandinavienhamnen och kan köra ombord på Stena Germanica. Det blir en dag med ganska dämpad stämning. Det är inte kul att bli av 10.000 kronor, även om man kan hoppas på att det återbetalas. Det är lite för mycket för att man ska tycka att det är lärpengar.

 

Stena Germanica är en helt vanlig kryssningsfärja och vi gör precis det som man alltid gör på dessa båtar. Kollar taxfree-shoppen, kollar restaurangernas lägen, spelar bort några kronor i spelmaskinerna, äter, i vårt fall à la carte, och går till danssalongen och sen blir det inte så mycket mer än hytten. Hytten kostade 880 kronor, sen till kom då resan förstås.

 

Fredag 3 augusti 2007

 

Kl 09.03 kör vi av Stena Germanica. Det som nu finns i våra tankar är att vi ska hänga på låset till banken när den öppnar. Efter en kopp kaffe i Nordstan beger vi oss mot banken. Vi blir mycket vänligt mottagna och får hjälp med formulär och administration för att ordna med vårt krav att få pengarna åter.

Sen är det bara vägen mot Jönköping och E4 kvar. Ljudboken med hjältinnan, kriminalaren Irene Huss och hennes kollegor underhåller oss hela vägen hem.

Ett stopp vi Väderstad och inköp av svenska kräftor samt lunch på golfklubben blir det sista som engagerar oss på denna resa. Ett bra avslut på en semesterresa. Och sen är det alltid skönt att komma hem. Det enda som återstår sen är ju att packa upp.

Och sammantaget har vi haft en jättebra resa med bra väder för det vi har gjort. Inte för varmt och inte för kallt. Trafiken har varit bättre än befarat och turistträngsel har vi knappast sett något av alls.

 

 

Copyright © All Rights Reserved