Champagne

Alsace Mosel Champagne 2007

 

Champagne

 

 

Eguisheim

 

Tisdag 31 juli 2007.

 

Vi lämnar Riquewihr och åker vidare en liten bit på Route des Vins d´Alsace till Eguisheim för att besöka vinhuset Wolfberger. www.wolfberger.com. Vi har fått tips om att detta är en bra vinhus med bra prisvärda viner. Det var ett bra tips.

 

Vi inhandlar de sista flaskorna Alsacevin på denna resa, och vi känner oss nöjda med Route des Vins. Vi avstår de sista 15 -20 byarna som ingår i Route des Vins och ställer in GPS-tanten på snabbast till Epernay.

 

Vi är snart uppe på motorvägen och det känns rätt avkopplande efter alla små byar. I en presentationsbok om hotell hittar vi ett slottsboende strax sydväst om Epernay, i Igny Comblizy, det kan kanske var något.

 

Vi kommer in i Champagne och upptäcker att druvorna växer annorlunda. De har blad ända ner på stammen och de är lägre än vi sett både i Mosel och i Alsace. I Etoges hittar vi en Champangemakare, Ruffin & Fills, www.champagnes-ruffin.com Två flaskor av den ädla drycken blir våra. En La cuvée Roséanne och en La cuvée Réserve. Vi vill inta lunch på något mysigt ställe och stannar mitt i en mindre by vid en restaurang som i alla fall skyltar med ”Quich Maison”. Vi beställer in en sådan och tillsammans med massor av getingar intar vi en tonfiskpaj som består av pajskal, en burk tonfisk i vatten, någon enstaka paprika bit och kanske något lite av äggstanning med ost. Och lite sallad bredvid. Ok vi blev mätta och slapp getingstick men den lunchen kommer inte upp på topplistan för luncher.

 

Efter lite om och men, och leder GPS-tanten oss verkligen rätt? – det gjorde hon - så kommer vi fram till slottet i Igny Comblizy . Det ligger ganska ensligt, men ser verkligen ut som ett slott om än mindre än det i Danmark. Vi går in och får visserligen veta att det finns rum, men tyvärr, vi är så sena att de inte kommer att kunna serveras oss någon middag.

 

Epernay

 

Vi åkte vidare mot Epernay och i varje liten by finns en champangemakare. Men vi åker förbi, utan att stanna, och strax är vi i Epernay. Vi går gå till turistbyrån för att få tips om boende för natten och får en karta och folder med hotellförteckning. Vi bestämmer oss för två alternativ och ber om hjälp att boka. Då kostar det 4 € om de ska boka till oss. De kan däremot ringa och fråga om det finns rum åt oss utan att boka, då kostar det ingenting. Vi väljer det alternativ som inte kostar något. Första samtalet är jag säker på att hon säger - ”ni har väl inget rum antar jag för jag har två snåla turister här som inte vill betala 4 € för att få hjälp. Nej det var det jag antog ni har inga rum, hej och tack -. När hon sen ringer till det andra alternativet som vi kunde tänka oss blir samtalet kort och vi får veta att det finns rum. Det är bara två kvarter bort så vi går dit och bokar in oss på Hotell Les Berceaux, på Rue des Berceaux nr 5. Och faktiskt, vi får ett 115 € rum för 95 €, plus frukost 11 €. Vi har lite tur med oss i alla fall. Vi frågar också om receptionisten möjligtvis vet var en restaurang som heter ”7” skall ligga. Hon tittar lite frågande på oss en kort stund, men inser nog att frågan är allvarligt menad. Hon talar sen glatt om att den ligger just är bredvid. Det är hotellets restaurang på Rue de Berceaux 7. Vi får hjälp med att beställa bord.

 

Vi hämtar bilen och och passar på att införskaffa en liten flaska Champagne och lite nötter till att ha på rummet som en fördrink innan vi går ner till restaurangen.

 

Tyvärr är inte restaurang ”7” vad vi förväntat oss. Först tror vi att det som föreslås som drink från en lista på ca 15 förslag, före maten är ett glas champagne, men visar sig vara ett rött vin. Visserligen fint och ganska gott, men inte vad man kunde förväntat sig. Nåväl vi tjafsar inte. Vi beställer in fisk och det är en vitfiskfilé på någon form av grönsaksbädd med en ganska tunn sås till. Bröd ingår, men inte någon potatis utan den beställer vi på sidan om. Och vintet till var ok, men ingen toppnotering. Till efterrätt finns alternativet osttallrik och här kommer en riktig besvikelse. Serveringen är 3 ostbitar av okända sorter serverade som bitar på en i övrigt tom tallrik. Ingen förklaring av servitören heller. Nåväl de går väl ner tillsammans med vinet utan att vi tar minsta skada, men lite besvikna blev vi. Vi lämnar matstället och tittar lite kort på stan. Tar en promenad längs Avenue de Champagne och tittar på de ståtliga byggnaderna med Moët & Chandon som dominerande Chamapagnehus. Vi konstaterar att det är öppet i morgon för visningar. Kvällen avslutas på uteserveringen vid Place de la Republique. Våra tankar ligger redan på morgondagens etapp.

 

Onsdagen den 1 augusti

 

Dagen börjar som vanlig med frukost och vi kan då konstatera att restaurangen bara har en sorts glas, i vilket de serverar allt från Champagne till morgonjuice. Dagen skall börja med ett studiebesök på Moët & Chandon. Visning på engelska tar 1 timme och vi får ett glas skumpa också. www.moet.com. Vi fick en lärorik stund i en otrolig miljö. Först en kortare film om druvorna som kan finnas i champagne och dess olikheter. Sen en rundvandring i källargångar som låg 25 meter under gatunivån. 8 mil källargångar med tusentals flaskor i olika och medvetet obegripliga sorteringar. Det var bara en speciell person som visste vilken sort som låg var. Det hela avslutas med att en typisk manlig champagnesomelier serverar oss ett glas av deras enklaste champagne. Och ve den som inte säger att det är gott, eller… Fast vi tyckte nu inte, att detta hör till de bästa champagnen vi smakat, så vi avstår från att köpa någon flaska. Även om det hade varit roligt att ha köpt en flaska just där. Men vi fotograferade den stora Dom Perignon flaskan. Annars var det dyrare, än hemma på systembolaget.

 

Här finns fler bilder från Epernay och besöket på Moët & Chandon

 

 

 

Eguisheim
Wolfberger
Champagnfält
Ruffin & Fills etikettering

Copyright © All Rights Reserved